theaterbiografie

THEATERBIOGRAFIE

ANNELORE KODDE

Annelore Kodde (1971) studeerde in 1998 af bij Theaterwetenschappen in Utrecht. Tijdens haar studie liep zij stage bij De Avonden in regie van Léon van der Sanden bij theatergroep Het Vervolg.

Daarna werkte zij als assistent regisseur en dramaturg bij een groot aantal theatergezelschappen (o.a De Federatie, het Noord Nederlands Toneel, Zuidelijk Toneel/Hollandia, Toneelgroep Oostpool en het Nationale Toneel).

 

Kodde heeft drie jaar als dramaturge gewerkt bij het Nationale Toneel en ontwikkelde zich daarnaast als regisseur. Zo maakte zij de voorstelling Eichmann samen met acteur Rik van Uffelen bij Het Nationale Toneel, heeft ze de succesvolle voorstelling Eerste Bloei van Peer Wittenbols bij Toneelgroep Oostpool geregisseerd en maakte ze haar regiedebuut bij Het Vervolg met de voorstelling Lunch van Steven Berkoff. Daarna regisseerde zij bij dit gezelschap de voorstelling Interiors naar een filmscript van Woody Allen, Kleine Teun van Alex van Warmerdam en Boven is het stil naar de debuutroman van Gerbrand Bakker.

 

Bij haar eigen stichting regisseerde zij In Duisternis van Henning Mankell, in co-productie met Theater de Lieve Vrouwe en bij Productiehuis Zeelandia Het Land van Martin Crimp.

 

Van 1998 tot 2008 heeft Kodde eveneens nauw samengewerkt met het Belgische theatercollectief De Queeste als artistieke dialoogpartner, vertaler en eindregisseur. Ze regisseerde bij dit collectief de voorstelling Vet Varken van Neil LaBute. Vanaf april 2005 maakte ze deel uit van de artistieke kern van het Het Vervolg samen met Hans Trentelman en Léon van der Sanden.

 

Ook bewerkte en vertaalde Kodde tal van theaterteksten waaronder Bash van Neil LaBute, Geisterbahn van Franz Xaver Kroetz, De Onverschilligen van Alberto Moravia, en de filmscenario’s Mighty Aphrodite en Interiors van Woody Allen.

 

Momenteel is Kodde bezig met een toneelbewerking van de roman Juni, van Gerbrand Bakker, waarvan ze een locatievoorstelling gaat maken op de boerderij van haar oom in Arnemuiden, tijdens het Zeeland Nazomerfestival van 2016.

___

© 2010-2016 Annelore Kodde | webdesign henny4pr

© fotografie Paul Hoes

___ 

© fotografie Paul Hoes